Cégvezetőknek

Biztosan sokan azt gondolják, a cégük működése annyira bizonytalan, kiszámíthatatlan, nem lehet előre tervezni.

Ez nem így van. Minden cég pénzügyei tervezhetőek. A tervezett és tudatos működésű cégek maradnak fenn hosszú távon - ez nem véletlen. A tervezés jellem, fegyelem, elhatározás kérdése, semmilyen különleges képesség nem kell hozzá. Időt kell rá szánni, és konzekvensen, napról-napra, unalmasan be kell tartani a terveket, vagy a körülményeknek megfelelően, körültekintően módosítani őket. Cserébe akkor is lehet nyugodtan unatkozni, amikor baj van, és más kapkodva, félelemmel telve rohangál, és kétségbeesik. Mert mi felkészültünk rá. Hogyan tervezzük meg cégünk pénzügyeit? Van ennek néhány alapvető szabálya.
 • Legyen naprakész a könyvelés és a pénzügyi nyilvántartások. Fegyelmezetten tartassuk ezt be minden kollégával, aki ebben érintett, hiszen innen lesznek az adataink.
 • Vezessünk be áttekinthető, hétköznapi életben is használható kontrolling-rendszert, amiből a fontos információk minden nap, minden héten, minden hónapban leolvashatók, mint egy  műszerfalról. Repülőgépet, autót, de még motort sem vezet senki visszajelzések nélkül. Céget vajon lehet? Sikeresen aligha. Csak azt tudjuk javítani, amit mérni is tudunk. A legtöbb cégvezető, ha látja, hogy baj van, azonnal tudja, hova nyúljon, lesznek ötletei. De ha nem látja? Mindig tudnunk kell, mennyibe kerül nekünk egy új ügyfél, legyen az marketing, vagy értékesítési költség, és hogyan szerezzük meg. Ez a működés alapja - hogy el tudjunk adni valamit. Azt is tudnunk kell, mennyit ér nekünk egy új ügyfél - mennyi pénzt hagy nálunk, és ebből mennyi a profit. Ezekkel az alapvető kérdésekkel, ha jól kezeljük őket, már ki is nőhetünk a kkv méretből.
 • Szakítsunk a rossz hazai gyakorlattal, és tegyünk félre, legalább 3 havi tartalékot. Egy normálisan működő cég bankszámláján minden aktuális, folyó fizetési kötelezettsége felett ott kellene, hogy legyen minimum 3, maximum 6 hónap teljes működési költségét fedező tartalék. Ezt a tartalékot csak akkor tudjuk képezni, amikor jól megy, és úgy gondoljuk, hogy soha nem lesz szükség rá. Lesz. Ez legyen az első megtakarításunk - ha alacsony is lesz a hozama, mert lekötött betétben tartjuk hogy likvid maradjon, ez adja meg nekünk a legnagyobb nyugalmat. Mert mi történt? Kivédtük a legrosszabb esetet. Ha egyik napról a másikra a cégünk ellehetetlenül, tönkremegy, nem tudja folytatni a tevékenységét, szépen ki tudunk fizetni mindenkit, és tisztességesen be tudjuk zárni az üzletet - valószínűleg még pénzünk is marad belőle. Ezzel azt hiszem, már minden cégvezető, cégtulajdonos sokkal nyugodtabban alhat. De ezzel még nincs vége.
 • Tervezzük meg előre a beruházásainkat. Egy cég életében szükség lehet, szükség is van hitelekre, jó hitelekre. De ha a cég normál ütemben növekszik, nem túl dinamikus, akkor a saját nyereségéből ki tudja termelni a kisebb beruházásait. Tervezzük meg ezeket előre! Máris megspóroljuk a kamatterheket, banki és egyéb kiadásokat. Egy évre előre érdemes tervezni a kisebb beruházásokat. Ha tudjuk, hogy nő a kapacitás, és jövőre valószínűleg vennünk kell egy új gépet 1 millió forint értékben, kezdjünk el rá félretenni havi 80 ezer forintot egy elkülönített helyen. Mire kelleni fog a gép, nem lesz termelés-kiesés, kapacitás-hiány, készpénzre meg lehet venni, valószínűleg így még kisebb árengedmény is elérhető. Nem kell drága, időigényes hitelügyletekbe bonyolódnunk. És mi van, ha nem kell mégsem a gép? Állati pech. Ott van a számlán 1 millió forintunk, amivel azt csinálunk, amit akarunk.
 • Kössünk biztosítást a reális veszélyekre. Bizonyos területeken ez már bevett gyakorlat, ügyvédeknél, könyvelőknél (nálunk is van), felnőttképző cégeknél, és vannak az általános ügyvezetői felelősség-biztosítások, hiszen az ügyvezetők számon kérhetősége jelentősen megnövekedett az elmúlt években. Biztosítsuk valóban fizető, korrekt, és nem feltétlenül a legolcsóbb biztosítóval a saját felelősségünket, a céges vagyont, az autót, ami úgy érezzük, hogy szükséges, kérhetjük ebben független szakértő segítségét is. Jellemzően havi pár ezer forintért sokkal nyugodtabban alhatunk. Tervezhető előre egy raktár leégése? Egy betörés? Nyilván nem. De fel lehet rá készülni? Ki lehet védeni a kárt? Természetesen!
 • 10%-ot mindig tegyünk félre. Bármekkora is a cégünk, a nyereség minimum 10%-át mindig érdemes félretenni biztonságos helyre akkor is, ha nem látjuk még a konkrét felhasználási módját. Ha már számottevő összeggel rendelkezünk, de akár az első perctől is, érdemes jelentős hozamot elfogadható kockázati szint mellett kínáló befektetésekbe helyezni ezt az összeget. Igyekezzünk nem hozzányúlni, ez nem rövid távra félretett kaszinópénz. Az erejét akkor mutatja meg, ha 5-10-15 évig konzekvensen gyűjtjük, és kellő körültekintéssel befektetjük. Ez már forrása lehet komolyabb beruházásoknak is, ha a cégben marad - de megfelelő technikákkal kivéve onnan, a magánvagyonunk alapja is lehet. A 10%-ot a hétköznapi életben legtöbbször meg sem érezzük . De amikor a számlára nézünk...
 • Amikor forrást vonunk be a cégbe, tudatosan tegyük. A legtöbb gyorsan növekvő cégbe érdemes külső forrást bevonni, különben lassítjuk a növekedés ütemét (hozzáteszem, ez néha kisebb baj, mint a növekedési csapda, amivel nagyon észen kell lenni). Nézzük meg, hogy a gép, ingatlan, tevékenység, bővülés a tapasztalati adatok alapján milyen megtérüléssel kecsegtet, és ez hogy viszonyul a tőkeköltségekhez. Csak olyan hitelt vegyünk fel, ami pesszimistán számolva is megéri. A pesszimista számítás a tervezett hozamot felezi, a tőkeköltségeket duplázza. Tervezzünk arra az esetre is, ha nem tudjuk a pénzt visszafizetni, mert bármilyen hihetetlen, ilyen is előfordulhat. Gondosan válasszuk meg, milyen felelősséget vállalunk, például készfizető kezességgel, és ezzel mit kockáztatunk, és az megéri-e. Mindig nézzük meg, a hitel bedőlése mit vihet magával a legrosszabb esetben. Erre az esetre is kell egy forgatókönyv - csak a pókerben érdemes all int játszani, de még ott is megnézik előtte a lapokat. Ne tegyünk fel mindent egy lapra, ha nem muszáj. Több éves kemény munka és vállalkozói életforma után arra ébredni, hogy mindenünket elveszítettük és kezdhetjük elölről, nem túl szívderítő dolog. Lehet, hogy a kisebb profit és az óvatosabb növekedés jobban megéri? Minden tényezőt vegyünk figyelembe.
 • Igyekezzünk mind a pozitív, mind a negatív érzelmeket kizárni a pénzügyi döntéseinkből, maradjunk higgadtak, józanok és reálisak. Ez az üzleti életben a hosszú távú siker titka. Hogy döntene az én helyzetemben Warren Buffett? Vagy akár Csányi Sándor? Hogy döntene egy érzelemmentes robot? Játsszunk el a gondolattal. A vállalkozónak nincs főnöke. Ha lenne főnökünk, el tudnánk neki adni a döntésünket? Meg tudnánk őt győzni vele? Ha ezeket minden egyes pénzügyi döntésünk előtt végiggondoljuk, azt hiszem, többet tettünk a cégünkért, és magunkért, mint a legtöbb kkv vezető valaha is fog.
 • Ne forgassunk mindent vissza a növekedésbe. A cég életszakaszától függően arányaiban változó mértékben, de valamennyit mindig vegyünk ki magunknak, vagy más befektetésekre, például befektetési arany, ingatlan vagy befektetési alapok vásárlására, esetleg egy új üzleti ötletünk finanszírozására. A cégek jellemzően, tisztelet a szép kivételeknek, azonos tevékenységgel nem érnek meg egy emberöltőt. Ha minden vagyonunk a cégbe kerül, és a cég egyszer csak nem működik tovább, mi lesz velünk? Miért dolgoztunk annyit? Ne hozzuk magunkat ilyen helyzetbe. Ne álmodjuk azt, hogy a mi cégünk mindig növekedni fog. Ilyen cég sajnos még nem volt a világegyetemben. Ez is tervezhető. Lesznek rosszabb időszakok is. Tudjuk, hogy mikor és miért? Előre nyilván nem. De fel tudunk készülni rá? Természetesen!
 • Legyen a cégnek egy írott éves pénzügyi terve. Ezen felül javaslom a 3, 5 és 10 évest is, persze azt már csak vázlatosan, célokat és irányokat definiálva. De az 1 évest a lehető legpontosabban. És minden nap, unalmasan, fegyelmezetten, megszokásból, dolgozzunk a terv teljesítésén, és ne térjünk el tőle. A MÁV vonatai sem mindig pontosak, de legalább van menetrendjük, amihez képest késnek. Nem kell, hogy a pénzügyi terv minden száma teljesüljön - persze az a legjobb. De legalább legyen, és ha kell, tudjuk módosítani. A terv kidolgozásában szívesen segítünk, sok ilyet csináltunk már. Az egyik leghasznosabb dolog, amit cégvezető készíthet. Tipp: írassuk alá a könyvelőnkkel, a cégünk vezetőivel, kulcsembereivel is. Ez egyrészt motiváció, másrészt visszajelzést ad nekünk arról, hogy mit szólnak külső szemlélők a tervhez. Magukénak tudják-e érezni, szakmailag alátámasztható-e, teljesíthető-e. Ha lojális, szakmailag kompetens embereink vannak, hallgassuk meg a kritikájukat, legyünk rá nyitottak. Lehet, hogy van olyan a tervben, ami túl álomszerű. Mindig legyen valaki, aki a földre visszahúzza Önt, aki kritikát gyakorolhat. Így nem fog tudni elszállni. Nagyon fontos dolog! Álmodni kell, nagyot - de soha nem teljesíthetetlent vagy vállalhatatlant. Lehet, hogy a nagy célokat időben hátrébb kell tolni - és máris mindenki elfogadja őket. És ha előbb teljesülnek - mindenki csak örül.
 • Alakítsuk ki azt a szokást, hogy költségeinket mindig vizsgáljuk felül. A biztosításokat érdemes évente újrakötni, sokszor kedvezőbbek a feltételek. A beszállítókkal érdemes évente leülni tárgyalni, ha jó ügyfelek vagyunk, és alkudozni egy kicsit. Érdemes nyomon követni az új technológiákat - nyomtatás, fénymásolás például - lehet, hogy ami tegnap 2 ft-ba került, ma már 1-ből megoldható. Az internet-előfizetések évről-évre olcsóbbak. A távközlési szolgáltatók is. Egy energiatakarékos izzósor csökkentheti a rezsinket azonnal. Ne hanyagoljuk el kényelmességből az apró részleteket - ha már nagy a cég, legyen ember, aki ezekkel foglalkozik. Ezek észrevétlenül növelik a profitunkat. Mérjük a megtakarítást! És legyen tervünk, mit kezdünk ezzel az összeggel.
 • Az információ a legnagyobb hatalom. Legyen saját, belső, céges képzésünk munkatársaink számára, és ne sajnáljuk a pénzt saját magunk képzésére sem. A legjobb befektetés - garantáltan, hozama mérhetetlen. Tartsuk a kezünket a piac ütőerén, informálódjunk a trendekről, a konkurenciáról, az iparágunkat befolyásoló tényezőkről. Nem baj, ha a számok világában is képezzük magunkat. Innen jönnek majd jobb és jobb ötleteink, szélesedik a látókörünk. Ez a befektetés túlmutat a pénzügyi piac realitásain. Mindenkinek kötelezővé kellene tenni. Az egyetlen versenyelőnyünk a konkurenciával szemben, ha adott helyzetekhez gyorsabban tudunk alkalmazkodni. Ezt ne felejtsük el! Ehhez pedig információ és tudás kell.
 • Számoljunk az adókkal, kintlévőségekkel és tartozásokkal is. Ezeket naprakészen nyilván kell tartanunk. Az adókra előre félre kell tennünk. Ne ringassuk magunkat abban az álomban, hogy nekünk nem lesznek kintlévőségeink, bennünket mindenki azonnal ki fog fizetni. Ez talán még a Keresztapának sem sikerült. Be kell tervezni azt a százalékot - természetesen minden megelőző lépés megtétele után - amiben reálisan erre számítunk, és ezt vegyük bele a likviditási terveinkbe. Legrosszabb esetben több pénzünk marad! De negatív meglepetés kevésbé érhet. Tartozásaink is lesznek. Egy vállalkozó azt szereti, ha a pénz minél tovább nála van. Ha van értelme, mert olyan összeg, kamatozik, üzletileg lehetséges, akkor tartsuk magunknál. De ne essünk túlzásokba. A hosszú távú üzlet alapja a bizalom és a korrektség, bárki bármit is mond. Az emberi kapcsolatok. Ne tartozzunk, ha  nem muszáj. A beszállítóink szeretni fognak, és lojálisak lesznek hozzánk. Szükségünk lehet még rájuk. Ha pedig látjuk, hogy nem tudunk fizetni - lehetőleg előre szóljunk, és azonnal kössünk egy korrekt megállapodást. Halasztott fizetés, részletek, amit vállalni tudunk. De a legjobb, ha ilyen helyzetbe soha  nem kerülünk.
 • Gondosan tervezzük meg a befektetéseinket is. Nem csak a hozamokra gondolok, hanem a kockázati szintekre is. Három befektetési láb mindenképp javasolt: valamiféle tőkepiaci befektetés (részvény, kötvény, befektetési alap, stb), ingatlan és befektetési arany. Így a hozam talán kisebb lesz itt-ott, például az aranynál biztosan, de nagy negatív meglepetés nem érhet bennünket. Olyan helyen fektessünk be, ahol a pénzügyi háttér  megbízható, komoly betétgarancia van, lehetőleg 100 százalékos, és szakértői gárda. Éves 6-12% hozamokkal is csodát lehet elérni, de ha egyik napról a másikra elveszítjük a tőkénk felét, azt nehéz lesz gyorsan pótolni.
 • A céges életben sokszor a kidobott pénzek nem látszanak, csak utólag. Nem mindennek azonnal mérhető az értéke, megtérülése. Egy hanyag munkatárs, akit magas fizetésért alkalmazunk, egy korrektnek tűnő alvállalkozói szerződés, ami kétszer annyiba kerül, mint kellene, mert nem értünk az adott területhez, sok minden előfordulhat. Fontos, hogy ezekre a helyzetekre is felkészüljünk lehetőség szerint - humán erőforrás kontrollinggal, belső ellenőrzéssel, nagy cégektől ellesett működési mintákkal, szabályzatokkal  - mint például az alvállalkozók pályáztatása. Hol van az megírva, hogy egy kis cég egy munkára nem írhat ki komoly tendert? Nem válogathat 8-10 ajánlat közül? Figyeljünk oda ezekre a részletekre, vagy legyen rá emberünk, mert a cég "láthatatlan" költségei ezekkel a technikákkal drasztikusan csökkenthetők. A megítélésünk is jobb lesz, ha komolyan vesszük  magunkat, és ilyen profi megoldásokat látnak nálunk a partnereink.
 • És egy kis útravaló a cégtulajdonosi gondolkodáshoz. Rengeteg ember, és így cégvezető, cégtulajdonos is, ott követi el a hibát, hogy ha jól megy, túl optimista és magabiztos, ha rosszul, akkor fordítva. A hosszú távú siker titka, hogy ne szálljunk el, se le, se fel. Maradjunk objektívak saját és cégünk megítélésében is. Higgyük el, hogy nem értünk mindenhez. Ha van pénzünk, ne érezzünk késztetést, hogy mindenképp el kell költenünk. Nyugodjunk meg, jó helyen vagyunk. Cash is the king. Egy cég stratégiájában sokkal fontosabb meghatározni azt, hogy mivel NE foglalkozzon. Egy cég életében rengeteg lehetőség jön. Ezt is lehetne csinálni, azt is lehetne csinálni. Ebbe is lehetne fektetni pénzt, abba is. Végül is szinte bármibe lehet, ami pénzbe kerül. A kísértés óriási, de ha nem akarjuk minden pénzünket elherdálni, őrizzük meg a fókuszt, és csak a tevékenységünkhöz szorosan illő, kapcsolódó területekbe vágjunk bele, azokat vizsgáljuk meg (más kérdés, ha egy jól menő mellé egy másik vállalkozást akarunk indítani, amihez értünk, és/vagy megvan rá a kiváló emberünk. De oda is komoly piackutatás kell). Akinek van pénze, annak nem kell sietnie, kapkodnia. Az jó helyen van akkor is, ha ott marad. Ha pénzügyekben valaki sürget minket, valakinek gyors válasz kell - ökölszabály szerint az legyen mindig a NEM. Kellő körültekintés és átgondolás nélkül nem költünk semmire - így megelőzzük az ösztönös, érzelmi hullámokból fakadó anyagi veszteségeinket. Lemaradunk egy jó befektetési lehetőségről? Egy extra hozamról? Ez a ritkábbik, általában egy nagy veszteségről maradunk le. De ha mégis? Akkor majd jön a következő. Minden lányt nem lehet feleségül venni. Vagy nem érdemes! Volt ügyfelünk, akinek kilenc, (9) teljesen különböző területen volt vállalkozása, amelyeket mind ő személyesen vezetett. Természetes dolog, hogy már az sem ment jól, ami korábban igen, mert ezt idővel, energiával nem lehet bírni, nem lehet profin csinálni. Évekig ellavírozott óriási munkabírással és tehetséggel, míg végül összeomlott minden, és nem bírta tovább. Bármelyik tevékenységére, vagy maximum kettőre fókuszált volna, hatalmas vállalkozást építhetett volna hatalmas profittal. De aki sokat markol, keveset fog. Természetesen ha van olyan terület, ahol az aktív napi munkánk nem szükséges, az más kérdés, ahol csak tulajdonosként, vagy befektetőként vagyunk jelen, a megfelelő kontrollok, fékek és ellensúlyok mellett. De 9, 7 vagy 5 céget sem lehet jól vezetni egyszerre. El tudja Ön képzelni, hogy a L'Oréal vezérigazgatója egyben a Lego-é és mondjuk a Strabagé is? A kevesebb néha több, a pihenés regenerál, adja az energiát. Nem baj, ha egy cég unalmas, egyszerűen és jól működik, nincs benne dráma, izgalom, verejték, és minden kiszámíthatóan történik. Ez nem egy film. Ez az élet. Itt jó a bőség és a kényelem. Ne csináljunk magunknak felesleges nehézségeket azzal, hogy próbálunk ott is csinálni valamit, ahol nem kell. Nem kell a cégbe belehalni. Nem kell állandóan kitalálni valamit. Akkor is szeretni fog minket mindenki, ha nem napi 16 óra munkával szeretnénk bizonyítani a hasznosságunkat - hanem inkább két kreatív ötlettel és három jó döntéssel, ami untig elég.
Segíthetünk Önnek egy jó kis unalmas cég létrehozásában, ahol minden kiszámítható, és a pénzügyi terve szerint halad? Keressen Bennünket, hogy megvalósíthassuk Önnel együtt! 

Minden cég élete kiszámítható.

 • A pénzügyei tervezhetőek.
 • A vezető akkor követi el a legnagyobb hibát, ami gyakran helyrehozhatatlan, ha mégsem tervezi meg kellő előrelátással.
 • Önnek rendben vannak a céges pénzügyei?
 • Van részletes pénzügyi terve?
 • Van biztosítása minden reális veszélyre?
 • A könyvelése naprakész?
 • Ismeri a befizetendő adóit?
 • Van kontrolling-rendszere?
 • Ismeri a cége hitelképességét, tőkevonzó képességét?
 • Ismeri a cége piaci értékét?
 • Vannak megtakarításai?
Segítünk!

Ajánlatot kérek!

 • Pénzügyi tervezés cégeknek és cégtulajdonosoknak
 • Iránytű a pénzügyekben. Tervezze meg személyes és céges vagyonát velünk!
 • Kontrolling rendszer felállítása
 • Lássa át naprakészen cége pénzügyeit. Egyenlegek, bevételek, kiadások, tartozások, kintlévőségek, semmi sem maradhat rejtve.
 • Hitelek, pályázatok, források
 • Lássa tableten, okostelefonon, számítógépen minden este cége könyvelését, számláit, adóterheit. Semmi sem maradhat ki!

Startup-és válságmenedzsment, befektető keresés, cégek adás-vétele, közvetítése

Induló cégeknek, startupoknak és válságban lévő cégeknek segítünk innovatív menedzsmenttel és forráskereséssel. A legjobban itt kell a pénz - szeretjük a nehéz eseteket. Ha eladná a cégét, megtaláljuk rá a fizetőképes keresletet. Ha céget venne, felhajtjuk Önnek a biztonságos, jó befektetést.

Ahol a pénz számít

Nem a pénz a legfontosabb dolog a világon. Nem is az üzleti siker. De ahhoz, hogy a legfontosabb dolgokra idő, kedv és energia maradjon, mindez szükséges.

Ha Önnek jól megy a cége, van ideje elmenni horgászni, és a családjával tölteni az estéket. Nem kell azon rágódnia, úr Isten, most mit és hogy csináljak. Nyugodtan fog aludni. Ha váratlan baj történik - egyedül Önnek az ismerősei közül, lesz rá pénze, hogy megoldja a problémát. Ezt tudjuk nyújtani Önnek. Vállalkozást egy új életminőséggel.

Ajánlatot kérek!

Kérjen ajánlatot!

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Üzenet